utorak, 30. listopada 2007.

Islamska arheologija (za područje Balkana osmanskodobna arheologija)

U periodu septembar - oktobar 2007. god. na lokalitetima Atmejdan i Prešernov Trg u samom srcu Sarajeva izvršena su arheološka istraživanja lokaliteta iz osmanskog razdoblja pod vodstvom Muzeja Sarajeva i u saradnji sa Odsjekom za historiju u Sarajevu. Na lokalitetu Atmejdan su iskopavani dijelovi džamije i medrese, a otkriven je i sloj paljevine iz 1697. god. kada je Eugen Savojski spalio Sarajevo.

2 komentara:

Amra kaže...

Odlican blog, dodala sam link u favorite:) Drago mi je da neko u ovoj drzavi se interesuje za historijsku bastinu, kao sto to Vi cinite. Necu previse da hvalim tekstove jer oni dovoljno sami po sebi govore i otkrivaju nam zapravo da arheloska nauka u BiH ima buducnost :) Amra

emiroglu kaže...

Drago mi je sto ste napravili ovakav blog i uz pomoci tehnologije pruzili ljudima koji su zainteresovani za historiju i umjetnosti da mogu dijeliti svoje znanje i dobiti nove informacije..
Blog je odlican, bilo kakav pomoc za osmansko-tursko umjetnost,tekst,prevod spremna sam kolko budem mogla pomoci.bi ce mi zadovoljstvo kolega:)